T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - Cağaloğlu Hüsamettin Yivlik Geleneksel Türk Sanatları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Etiket Sonuçları: Moda Tasarımı

May

Moda Tasarım Teknolojileri Alanı 12.sınıf öğrencilerimiz, 02.05.2024 tarihinde Altier Akademi'de gerçekleştirilen etkinliğe katıldı.

Moda Tasarımcısı Emre ERDEMOĞLU'nun "Koleksiyon Hazırlama Süreci" konulu söyleşisini dinleyen gençlerimiz, kurs alanını gezerek sektör ile ilgili güncel uygulamaları yakından inceleme fırsatı buldu.

Öğrencilerimizin programa katılımını sağlayan, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Muhammet Fatih ÇEPNİ'ye, ALTIER AKADEMİ'ye ve Emre ERDEMOĞLU'na teşekkür ediyoruz.

Nis

Moda Tasarım Teknolojileri Alanı 12.sınıf öğrencilerimizin hazırladığı “CUMHURİYET KADINLARI” temalı mezuniyet projesi sergisi, okulumuz salonunda düzenlenen açılış programıyla, sanat, tarih, kültür, tasarım ve estetiği ziyaretçilerle buluşturdu.

Etkinliğimize teşrifleriyle bizleri onurlandıran Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Muhammet Fatih ÇEPNİ'ye, vizyoner görüşleri, değerli yorumları, projede görev alan öğrencilerimizin akademik gelişimlerine katkı sağlayacak nazik jestleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Ayrıca programa katılan kıymetli müdürlerimize, misafirlerimize, velilerimize, projede emeği geçen değerli öğretmenlerimize, bu güzel ve anlamlı çalışmayı başarıyla hazırlayarak etkili bir şekilde sunan sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.

Mrt

Okulumuz 10 Moda Sınıfı öğrencileri, Üsküdar Abdülmecid Efendi Köşkü'nde düzenlenen "Mâzîden Âtîye Zarâfet, Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Döneminden Cumhuriyetin İlk Yıllarına Kadın Kıyafetleri" sergisini ziyaret etti. Etkinliği düzenleyen alan öğretmenlerimiz Şule Turan ve Öznur Cantürk'e teşekkür ederiz.

Şbt

10 Moda Sınıfı öğrencilerimiz, İstanbul Fuar Alanında düzenlenen IFCO-İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarına, Süheyla Aslan Öğretmenimiz rehberliğinde, 9 Şubat Cuma günü ziyaret gerçekleştirdi.

Kas

10-Moda sınıfı öğrencilerimiz alan etkinlikleri kapsamında, Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilenen "Halkın Sanatı-Dilek Hanif" koleksiyonunu, ardından Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen "Beymen-Golden Opulence" tasarım, moda, sanat sergisini ziyaret etti. 

Kas

12 Moda Sınıfı öğrencilerimiz alan öğretmenleriyle birlikte Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen "Golden Opulence" sergisini gezerek, moda ve tasarım dünyasına yön veren özgün örnekleri yakından incelediler. 

May

I. derece tarihi eser kabul edilen okul binası, 1874 yılında Bab-ı Ali Hariciye Katipleri için Lisan mektebi olarak yapılmış olup, muhtelif tarihlerde Hukuk Mektebi olarak hizmet vermiş, daha sonra bir süre Dar'ul-fünun Fizik-Kimya Laboratuarı'na tahsis edilmiştir.

          Okul binası, 1909-1921 tarihleri arasında Dar-ül Muallim, 1922-1925 tarihleri arasında Sanayi Nefise Mekteb-i Ali'si olmuştur. Bu dönemde sanat tarihimizin önemli isimlerinden ressam İbrahim Çallı'nın öğretim üyeliği  yaptığı okulda, yine Cumhuriyet dönemi sanat tarihimizin önemli isimlerinden ressam Mahmut Cüda ve Elif Naci öğrencilik yapmıştır. Ressam Elif Naci ve Mahmut Cüda'nın aileleriyle görüşülerek, onların da katkılarıyla 1997 yılında "Elif Naci Atölyesi", 2000 yılında "Mahmut Cüda Atölyesi" açılmış olup, halen bu atölyelerde öğrencilerin okul tarihi ile iç içe eğitim görmeleri sağlanmaktadır.

          Okul Binası, 1929-1930 öğretim yılında o zamanki adıyla "İstanbul Kız Ortaokulu"na devredilmiş, 1940 yılında "Müstakil Cağaloğlu Akşam Kız Sanat Okulu" olarak kullanılmış, 1981 yılında o zamanki adıyla "Cağaloğlu Kız Meslek Lisesi"  ile aynı yönetim altında birleştirilmiştir.

          1994-1995 Öğretim Yılında "Cağaloğlu Anadolu Moda Tasarımı Meslek Lisesi ve Moda Sanat Eğitimi Merkezi" adıyla eğitim-öğretime başlamıştır. 2002-2003 öğretim yılında Okul Gelişim Yönetim ekipleri ve Tekstil Konfeksiyon Bölümünün ilçe genelinde ilköğretim son sınıf öğrencilerine meslek ilgi envanteri kapsamında yaptığı anketler sonucunda Çocuk Gelişimi bölümünün ilçe genelindeki meslek liselerinde olması halinde okumak istediklerini sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum da göze alınarak okulumuzda 2003-2004 öğretim yılında çocuk gelişimi bölümü açılmış, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün D blok 1. katını da vermesi ile çocuk gelişimi bölümü içerisinde döner sermayeye bağlı çalışan Kreş ve Uygulama Sınıfı faaliyet göstermeye başlamıştır. Kreş ve Uygulama Sınıfı kamu kurumlarında çalışan annelerin çocuklarına 25'şer kişilik 3 sınıf, 3 öğretmen ile 2004 yılı Mart ayından 2013 yılına kadar hizmet vermiştir.

          25.09.2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan "Geleneksel Türk Sanatlarını Gelecek Nesillere Aktarma ve Yaşatma İşbirliği Protokolü" kapsamında okulumuzun ismi Geleneksel Türk Sanatları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değişmiş olup, aynı yıl bünyesinde Geleneksel Türk Sanatları alanı açılmıştır.